Od čega su sastavljeni parfemi?

Najpoznatiji i najčešći sastojci svetski poznatih parfema su ulje ruže, nerolija, lavande, jasmina i vanile.

Ulje ruže se dobija destilacijom latica cveta ruže. Branje cvetova ruže traje svega mesec dana i to od aprila do maja. Radnici počinju sa branjem u ranim jutarnjim satima, da bi izbegli velike vrućine, a cvetovi se prerađuju još u toku tog istog dana. Vešti radnici mogu da sakupe i do 50kg cvetova u toku radnog vremena, ali ova količina je zanemarljiva u odnosu na to da je za dobijanje 1kg ulja rose absolute potrebno oko 1 tone cvetova. Ovo je jedan od razloga zbog koga je ovo ulje jedno od najskupljih sastojaka u proizvodnji parfema. Bugarska, Maroko, Francuska i Turska su najpoznatije zemlje u kojima je kultura gajenja ruža u cilju proizvodnje ulja najrasprostranjenija.

Ulje nerolija odn. ulje cveta narandže se dobija destilacijom od latica cvetova narandže. Cvetanje drveta narandže traje od aprila do maja, ali se cvetovi mogu brati samo u ranim jutarnjim satima. Veoma je bitno vreme branja, jer ako se cvetovi uberu suviše rano imaće mali nivo ulja u sebi, a ako se zakasni sa njihovim branjem veliki procenat ulja će nestati iz njega. Drva narandže se mogu naći u više zemalja, ali se najpoznatije plantaže nalaze u Francuskoj i Tunisu. Izvanredan kvalitet ulja nerolija poreklom iz Tunisa se dobija zahvaljujući tome što se plantaže nalaze u porodičnom vlasništvu ili u okviru manjih farmi, gde se ne koriste hemikalije, a svaki od etapa posla, počev od negovanja drveća, pa do ubiranja cvetova se odvija ručno.

Najkvalitetnija ulja lavande se dobijaju sa polja u Provansi. Plavi cvetovi lavande se sakupljaju u toku leta, a za dobijanje ulja se takođe koristi destilacija. Za dobijanje esencije lavande je potrebno svega pola sata. Veoma je interesantno da iako je danas već dobro poznat moderniji i jednostavniji način destilovanja, veliki broj farmera je još uvek veran tradicionalnoj metodi.

Jasmin se gaji na područjima Sredozemnog mora, a najkvalitetnija ulja se prave u Turskoj. Jasmin ima bele cvetove u obliku zvezdica i blago sladunjav miris. Branje cvetova se vrši noću, za vreme cvetanja. Jedan iskusan radnik može da ubere oko 10-15 hiljada cvetova za jednu noć. Za dobijanje 1 kg mirisnog ulja je potrebno oko 8 miliona svežih i neoštećenih cvetova. Esencija jasmina se dobija tretiranjem cvetova sa odgovarajućim razređivačem, nakon koga sledi destilacija. Ova složena procedura je jedan od razloga, zbog koga se ovo ulje smatra jednim od najređih i najskupljih eteričnih ulja.

Vanila potiče sa područja Meksika, ali se danas već gaji i na Madagaskaru i Indoneziji. Vanila ima cvet svetložute boje, cveta svega jedan dan, a može ga zaprašiti svega jedna vrsta kolibrija, koji živi samo u Meksiku. Gajenje vanile je veoma složeno u ostalim zemljama, jer se zaprašivanje vrši ručno. Ulje vanile se dobija iz štapića vanile tokom fermentacije semena, nakon koga sledi tretiranje alkoholom.

Parfemi sastavljeni od ovih komponenti u ljudima izazivaju veoma prijatna osećanja, čine ih srećnijima, uravnoteženijima i sigurnijima u sebe.

Izvorni link: http://parfemizatebe.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |