Mineral hrom i mršavljenje

Hrom je mineral koji se u hrani nalazi u tragovima a za sada količine potrebne za optimalno zdravlje nisu precizno definisane.Pošto hrom utiče na metabolizam i skladištenje masti u organizmu može se reći da ima direktan uticaj na mršavljenje.

Hrom je poznat po tome što poboljšava delovanje insulina , hormon od ključne važnosti za metabolizam i skladištenje ugljenih hidrata, masti i proteina u telu. Godine 1957-e je utvrđeno da jedno jedinjenje kvasca utiče na sposobnost pacova u održavanju normalnog nivoa šećera (glukoze) u krvi.Hrom je identifikovan kao aktivni sastojak u ovom takozvanom "faktoru tolerancije glukoze". Izgleda da hrom takođe direktno utiče na metabolizam proteina,ugljenih hidrata, masti i metabolizam proteina, ali je potrebno više istraživanja da se utvrdi čitav niz njegovih uloga u telu.

 Izazovi za ostvarivanje ovog cilja su:
Definisanje tipa pojedinaca koji reaguju na suplementacije hromom;
Procena hrane bogate hromom i njena bioraspoloživost.

 Koje namirnice obezbeđuju hrom?
Hrom je široko rasprostranjen u raznim namirnicama, ali većina hrane daje samo male količine (manje od 2 mikrograma [mg] po obroku). Meso i proizvodi od celog zrna, kao i neke vrste voća, povrća i začina su relativno dobri izvori. Nasuprot tome, namirnice bogate jednostavnim šećerima (kao saharoza i fruktoza) su siromašne hromom. Unos hroma hranom ne može se pouzdano utvrditi, jer na sadržaj minerala u hrani znatno utiču poljoprivredni i proizvodni procesi.
Više o... mineralima

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |