Aronija- kraljica među crvenim bobicama

U bivšoj republici Jugoslavijaaoniji je bila jedna od važnijih voćarskih proizvoda. Vojvodina je pogodna za uzgoj ove biljke. Njene plodne ravnice su savršene za uzgoj ove grmolike ljepotice. Nekadašnji giganti su otkupljivali aroniju i koristili je kao ekstrakt u voćnim proizvodima. Poboljšavala je okus i boju, a pored toga država je podsticala uzgoj aronije. Novija istraživanja pokazuju da aronija ima mnoga ljekovita svojstva tako da se tek tada ona počinje uzgajati u te svrhe.

 Prvobitno stanište aronije je Sjeverna Amerika. Indijanci su je sušili, mrvili, mijesili i tako koristili u ljekovite svrhe. Njom su rješavali razne stomačne tegobe. Koristili su je i na otvorenim ranama za zaustavljanje krvarenja. Starosjedioci su rado brali njene bogate plodove i mijesili je u svoje pogačice, sušili njene bobice, listove i korijen.

Čajevi od ove biljke su im bili od velike koristi, tako da je ova grmolika biljka koja spada u porodicu ruža bila veoma omiljena među stanovnicima Sjeverne Amerike. U Evropu je dospjela ne zbog svoje ljekovitosti nego zbog svoje ljepote i izdržljivosti. Crni listovi i crveni plodovi aronije krasili su mnoge kraljevske vrtove u Engleskoj. Listovi aronije žare, a njeni cvjetovi su bijele boje. U mjesecu maju ona krasi bašte upravo ovim obilatim cvjetovima. Sjeverne zemlje su takođe mogle uzgajati ovu biljku jer je ona otporna na niske zimske temperature. Prozvali su je sibirska borovnica. Tek kasnije ona je počela da se koristi kao ljekovita biljka.

Uzgoj i njega aronije 
Ova biljka je veoma jednostavna za uzgoj a grm joj može narasti i do 2,5 metra. Ona ne zahtijeva prskanje jer je napadaju bolesti specifične za ovakve biljke. Mjesec septembar obradovaće voćare jer tada aronija daje plodove. Interesantno je da se uzgoj ove biljke isplati već nakon dvije godine, jer već tada daje plodove. Pored toga, jedna grančica grma može razviti 30 cvjetova a svaki od njih daje plod. Zatim, branje se može odužiti i do novembra jer zreli plodovi ostaju kao netaknuti čitava dva mjeseca, opstaju veoma dugo i skladište se veoma lako.
 Čak i nakon branja ostaju dugo svježi što je san svakog poljoprivrednika. Ljekovita svojstva Ljudski organizam biće mngo zahvalan ukoliko se konzumira aronija. Ona najbolje djeluje na stomačne tegobe, ublažavanje dijareje, kao i na sve moguće bolesti crijeva. Sibirska aronija  poboljšava cirkulaciju i time umanjuje glavobolju, pa čak i migrene. Pored toga ona podstiče cirkulaciju krvi, rad krvnih sudova i umanjuje upalne procese tokom proširenih vena.
 Šećernim bolesnicima se preporučuje jer umanjuje nivo šećera u krvi.
 Odlična je i za ljude koji imaju problema sa krvnim pritiskom. Utiče na rad žuči i štitne žlijezde jer neutrališe štetne tvari u žuči.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |