10 najgorih navika u ishrani

Niko ne jede savršeno svo vreme - čak ni nutricionisti! Ali kad loše navike postanu uobičajena praksa, možete završiti sa velikim viškom kilograma, visokim holesterolom, visokim krvnim pritiskom i mnoštvom drugih potencijalnih zdravstvenih problema.I samo zato što loše navike postaju svakodnevnica?
 Evo top 10 loših navika na našoj listi, i saveta kako da ih izbegnete.

1: Loše planiranje obroka
Prema našim čitaocima, "Vreme" jedan je od najvećih barijera za zdravu ishranu,pa u poslednjem trenutku odluke često dovode do brze hrane i pića iz restorana i kioska sa brzom hranom.Izdvjajući nekoliko minuta da isplanirate obroke pred nedeljne kupovine ,za nedelju dana će vam uštedeti novac, kalorije i vreme na duge staze.Ako nemate ništa u frižideru lako ćete posegnuti za brzom hranom!
 2: Previše nezdravih obroka
Restorani i navika da se pojede sve što se naruči će uvek značiti super velike porcije, zajedno sa više kalorija i natrijuma.Učinite napor da pripremate obrok kod kuće uz zdrave recepte svakog dana.
 3: Previše prerađene hrane
Slane i masne namirnice bez važnih hranljivih materija prodaju se gde god da se okrenete.Opredelite se za svežu i uglavnom celu hranu i pročitajte etikete jer vam mogu pomoći da napravite najpametnije izbore kada izbegavate visoko prerađene proizvode.
 4: Previše dodatka šećera
Pored bombona,čokolada, kolačića i gaziranih pića, šećer vreba na mestima gde ga možda ne očekujete,kao u celim zrnima žitarica, prelivima za salate, začinima i hlebu.Uzmite u obzir sav šećer u vašoj ishrani i pokušajte da pronađete načine da smanjite te prazne kalorije.
 5.Dosada
 Umesto da samo jedu kad su gladni, mnogi od nas uzimaju hranu kada im je dosadno, kad su umorni, pod stresom, srećni, tužni - šta god poželite! Jedite samo kad osećate istinsku glad!
 6. Jedite s porodicom
Isključite televizor (i da, čak i računar i mobilni telefon) u vreme obroka i jedite sa porodicom kad god je to moguće.
7: Brza hrana na poslu
 Polazak na posao bez ponetog obroka zdrave hrane postavlja početak katastrofe u ishrani.Sigurno ćete posegnuti za hranom koja je suviše obrađena, preteška, i lepi previše sala na vašem struku.
 8: Veličine porcija
Nije dovoljno samo jesti zdravu hranu bitna je i veličina porcije ako imate preobilne obroke žitarica maslinovog ulja ili bilo čega dobićete na težini? Preterivanje čak i sa zdravom hranom može da izazove preopterećenje kalorijama.
 9: Previše tečnih kalorija
 Lako je zaboraviti da su kalorije iz gaziranih pića, sokova i ostalih pića zaslađenih šećerom najgore! Zamenite ova pića običnom vodom,nezasladjenim čajem i eventualno kafom bez šećera.
10: Jedite dovoljno tokom dana
 Manje jesti definitivno ne znači vitku liniju! Ne uzimajući dovoljno kalorija tokom dana i ne popunjavajući "energetske rezervoare" dovešće do prejedanja kasnije (kada ste umorni i spremni da jedete sve što vidite).Izbegavajte prejedanje u kasnim popodnevnim i večernjim satima, zdrav doručak sa dosta kalorija je najbitniji za organizam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |