Dijeta za tinejdzere

Glavni zadatak dijete za tinejdžere treba da bude u sprečavanju nastanka i odlaganja masti ispod kože i oko unutrašnjih organa kao i uništavanje već postojećih rezervi masti u telu .Ovi ciljevi se mogu postići pre svega smanjenjem unosa kalorija. Efektivna ishrana za adolescente treba da se zasniva na većem broju obroka, sa kratkim intervalom između svakog obroka.
dijeta za tinejdzere
Prelazak na manje kalorija treba da bude postepen i da počne sa smanjenjem potrošnje ugljenih hidrata, kao glavnih uzročnika masnih naslaga.Iz jelovnika na tinejdzerskoj dijeti treba da se isključe proizvodi kao što su šećer,beli hleb,konditorski proizvodi,džem, slatkiši,krem, testenine,gazirani sokovi.

Dijeta za tinejdžere: pravila kuvanja za decu

Preporučuje se da se kuva povrće u čorbi.Umesto belog hleba dobro je koristiti hleb od heljde i ovsenu kašu.Ove namirnice imaju više proteina i manje kalorija a stvaraju osećaj sitosti za dugo vremena.

U ishrani tinejdžera treba da bude više proizvoda sa smanjenim kalorijama. Ovo uključuje nemasne mlečne proizvode, kupus,ribu i plodove mora.Oni su bogati vitaminima B, elementima kao što su jod, magnezijum, mangan, kalijum, kobalt, gvožđe, i gotovo sa nimalo masti.

Hranu je najbolje kuvati ili peći.Kada se prži, hrana apsorbuje mnogo masti i podstiče apetit, pa prženu hranu treba izbegavati.

Važno je naučiti decu da pravilno jedu.Ona treba da jedu polako i da žvaću hranu jer u ovom slučaju dođe do zasićenja brže, odnosno, zapremina pojedene hrane se smanjuje.Večera tinejdžera treba da bude najmanje 2 sata pre spavanja.Tokom dana tinejdžerima treba više malih obroka, ali u manjim količinama.

Najčešće je teško promeniti ishranu samo detetu pa je preporučljivo da promenite ishranu za celu porodicu.Ovo je potrebno uraditi i da se obezbedi da se dete ne oseća izolovano zbog čega može doći u iskušenje da jede tajno pored njegovih obroka i hranu koju ste vi jeli.

Proteini, masti i ugljeni hidrati moraju biti prisutni u ishrani deteta u odnosu 1:0,75:3. Ako želite, količina proteina se može neznatno povećati iz proizvoda životinjskog porekla,jer sadrži optimalan skup esencijalnih aminokiselina. Ovo uključuje mleko, jogurt,kefir,nemasni sir, jaja, posno meso,riba,plodovi mora.

Posebnu pažnju treba preduzeti da tinejdžer u ishrani ima dovoljno proteina.Zbog toga meni bi trebalo da obuhvati posno meso, ribu, mleko, sir... Za dodatak mogu da se koriste u malim količinama pavlaka, kisela pavlaka, maslac, sir.
Posebno je korisno povrće koje sadrži dosta celuloze i pektina:ono stvara osećaj zasićenosti i reguliše rad creva.Od povrća mora biti prisutna šargarepa, kupus, krastavac, paradajz, zelene, bundeve, tikvice. Sve ovo povrće sadrži malo kalorija, ali je bogato kalijumom,pa ima diuretska svojstva.


Nezaslađeno voće i povrće može biti ponuđeno tinejdžerima u neograničenim količinama, ali proizvodi od voća kao što su marmelade i džemovi bi morali biti isključeni.Takodje ne treba koristiti zasladjene sokove jer sadrže značajne količine šećera.

Da li su klasične dijete za mršavljenje koje su namenjene odraslima pogodne i za tinejdžere?
O tome raspravljaju mnogi nutricionisti i lekari, i, naravno,dijete za mršavljenje namenjene odraslima su za tinejdžere zdravstveno nesigurne, jer mogu da dovedu do hormonskih poremećaja i mnogih drugih bolesti.Štaviše zdrava ishrana treba da bude pravilo života i bolje je usvojiti je u ranoj mladosti nego li kasnije.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |