Dijeta za srcane bolesnike

Dijeta za srcane bolesnike
Pravilna ishrana igra važnu ulogu u obezbeđivanju zdravlja vašeg srca.Ako ste previše konzumirali hranu bogatu zasićenim mastima,trans mastima i natrijumom,problemi kao visok krvni pritisak, visok holesterol i kardiovaskularne bolesti, vas gotovo sigurno očekuju.Ako želite zdravo srce, morate da sledite ove jednostavne savete za zdravo srce.
dijeta za srcane bolesnike
Dijeta za srcane bolesnike-dijeta za zdravo srce

Jedite više voća i povrća.
Sveže voće i povrće su neophodan izvor vitamina i minerala.Pored toga, oni imaju malo kalorija i bogati su dijetetskim vlaknima.Sadrže velike količine antioksidanata - supstanci koje sprečavaju kardiovaskularne bolesti.
Jedite raznovrsnu hranu koja sadrži proteine u dovoljnoj količini.Pravilno kombinovanje životinjskih i biljnih izvora proteina će vam pomoći da smanjite rizik od srčanih bolesti.Više od polovine dnevnog unosa proteina treba da bude iz biljnih izvora, a posebno od soje.

Izbacite nezdrave masti pune holesterola.Visok nivo holesterola izaziva pojavu ateroskleroze.Srčani bolesnici ne bi smeli da jedu masna meso, kao što su svinjetina i ovčetina.

Jedite više vitamina C. Vitamin C je najbolja zaštita od bolesti.Jedite više jabuke, pomorandže, brokolija,limuna,grejpfruta...

Jedite manje porcije.Poželjno je do pet puta dnevno.Ovaj broj obroka se smatra optimalnim.Poslednji obrok treba da bude najmanje 3 sata pre spavanja.

Održavajte ravnotežu vode.Uverite se da vaše telo dobija dovoljno vode.Pijte 2,5 litara vode dnevno a uzdržite se od slatkih sokova.

Smanjite so i natrijum.

Fizičke vežbe.
Vežbe jačaju mišiće srca, snižavaju krvni pritisak,povećavaju nivo "dobrog" holesterola,pomažu da se kontroliše nivo šećera u krvi i smanji prekomerna telesna težina.

Postoji mnogo korisnih namirnica za srce.
Ključ za zdravo srce je u raznovrsnosti obroka.Nema potrebe da se traži bilo koji magični proizvod koji ce vas spasiti od bolesti srca, ishrana treba da se sastoji od različitih proizvoda, od kojih svaki igra svoju ulogu.

Evo nekoliko namirnica korisnih za srcane bolesnike.

Paradajz i avokado.
Ovo su najbolji sastojci za salate, a veoma korisni za zdravlje srca.Paradajzi su pune antioksidanata, koji štite od bolesti srca i raka.Svež paradajz je takođe veliki izvor vitamina C.Avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su korisne za zdravlje srca.

Riba
Riba je dobar izvor proteina.Takođe sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina, koje pomažu srcu.

Složeni ugljeni hidrati
Upotreblavajte što više složenih ugljenih hidrata, koji su sadržani u braon pirinču,integralnom hlebu i pasulju.Izbegavajte hranu kao što su beli hleb, beli pirinač i šećer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |