Dijeta bez glutena

Dijeta bez glutena ima sve više sledbenika ,ovo je terapijska dijeta i namenjena je pacijentima sa celijakijom,ili za ljude koji ne podnose gluten.
dijeta bez glutena
Mnogi ljudi u svetu danas ne podnose gluten zbog celijakije i alergije na pšenicu, a takodje i oni koji pate od astme, neuropatije, reumatskog artritisa, migrene, sindroma hroničnih bolova, umora i sl. okreću se bezglutenskoj ishrani radi otklanjanja tih tegoba.
Dijeta bez glutena ne zabranjuje upotrebu kukuruza, heljde, soje.Pre nego što upotrebite bilo koji proizvod, proverite da li postoji prisustvo ječma ili pšenice. Takođe ishranu bez glutena strogo zabranjuje hleb, testenine, i skoro svu hranu od žitarica .
Dijeta bez glutena dozvoljava da jedete hranu pripremljenu od soje,braon pirinča, kukuruza i heljdinog brašna.

Dijeta bez glutena primer.
Doručak: 1 kuvano jaje, 200 grama sira, 20 g hleba bez glutena, 10 g putera, 200 ml kakaa ili čaj sa mlekom
Užina: 200 ml soka
Ručak: 200 ml riblje čorbe sa krompirom i šargarepom, 100 g kuvane ribe, 100 grama kuvanog krompira sa zelenim graškom, 100 grama povrća salatu sa biljnim uljem, 20 g hleba bez glutena, 200 ml kompota od voća
Užina: 100 g sira, 100 g voćne salate, 50 grama kuvanog kukuruza,200 ml kefira
Večera: 1 krastavac, 100 g dinstane ćuretine, 20 g hleba bez glutena, 150 grama kuvanog krompira ,zeleni čaj bez šećera.
Pre spavanja: 200 ml jogurta

Nedostaci dijete bez glutena
Osnovni nedostatak ishrane je što se gluten u potpunosti gotovo nemože izbeći jer je on veoma česta komponenta uobičajene hrane.

Prednosti dijete bez glutena
Sa ovom dijetom možete izgubiti težinu i očisti telo od toksina. Ishrana je raznovrsna, uravnotežena i sadrži malo kalorija i šećera, pa samim tim lako gubite težinu.

Ako dijetu bez glutena koristite u dužem periodu može doći do nedostataka vitamina i minerala,posebno kalcijuma i vitamina D3 pa se preporučuje korišćene vitaminskih tableta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |