Vegetarijanska dijeta

Vegetarijanska dijeta je jedna od najstarijih dijeta.Ona se zasniva na izbacivanju iz ishrane mesa i ribe.Međutim, upotreba samo biljne hrane dovodi do nedostatka mnogih hranljivih sastojaka,na primer, dolazi do nedostatka kalcijuma, gvožđa, cinka i vitamina D, B12 i B2,a nedostaju i neke esencijalne amino kiseline.Dakle, ako mislite da je vegetarijanska dijeta prava stvar za vas, bilo bi dobro da za nadoknadu bitnih vitamina i minerala koristite vitaminske tablete i druge suplemente.
vegetarijanska dijeta ishrana
Vegetarijanska dijeta za mršavljenje
Vegetarijanska dijeta je dizajnirana za ceo mesec.

Doručak:
a) 200 grama zobene kaše,šolja čaja,b) tost sa sečenom jabukom, pospite limunovim sokom 50 g puding kaše od šargarepe, čaj ili kafu c), dve kriške hleba od grubog brašna, banana, kafa, d) tost hleb sa mekinjama, jedna narandža, čaj ili voćni kompot.e) dva suva peciva, 100 g jagoda ili malina, kafa.

Ručak:
a) salata od povrća, kriška hleba od crnog brašna, i b) rendana šargarepa, 150 g kuvanog pirinča, narandže ili jabuke) kuvana boranija, jedna kriška hleba od grubog brašna, paradajz salata, c) 150 grama kuvanog pasulja, salata od povrća i sendvič sa hlebom od integralnog brašna,boranija, jabuke, d)Palentu od heljde sa ,salatom od povrća,jabuke e) vegetarijanski pilav sa povrćem, paradajz salata, pomorandže , paradajz salata, jabuke ili kruške.
Večera:) biljni paprikaš, dve kašike kuvanog braon pirinča, kruška, i b) testenina,brokoli, salata, limunov sok,narandža.
c) kuvani pasulj, salata, boranija, malo parče hleba od crnog brašna.

pred spavanje:
a) kruška,
b) jedna velika bananea,jedna kriška hleba od crnog brašna sa pastom od izgnječenog povrća.
c)čaša crnog vina

Prednosti vegetarijanske ishrane
Studija nedavno objavljena u medicinskom časopisu "Dijabetes Share", ukazuje da pacijenti sa dijabetesom, održavanjem striktno vegetarijanske ishrane i bez masti i proizvoda životinjskog porekla a sa zelenim i šarenim povrćem, brže i efikasnije gube težinu a treba im manje lekova za regulisanje šećera u krvi. Štaviše, poštovanje stroge vegetarijanske ishrane pomaže da se smanji nivo holesterola.
Vegetarijanci lako održavaju normalnu telesnu težinu.

Stroga vegetarijanska ishrana takođe smanjuje verovatnoću obolevanja od raka i razvoj srčanih oboljenja.

Stroga vegetarijanska ishrana je skoro bez masnoća i sa visokim udelom složenih ugljenih hidrata.

Dijeta, koja u potpunosti isključuje proizvode životinjskog porekla, pomaže da se ljudi lakše nose sa dijabetesom tipa 2, i smanje nivoa holesterola.

Vegetarijanska dijeta smanjuje verovatnoću divertikulitisa, formiranje kamena u bubregu, povišen krvni pritisak i neke vrste malignih oboljenja izazvanih gojaznošću.

Hranljiva vrednost vegetarijanske dijete
Glavni izvori proteina za vegetarijance su integralne žitarice, koštunjavo voće i proizvodi od soje.U svakodnevnoj ishrani mogu da uključe sojino brašno i tofu. Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina. Osnovu stroge vegetarijanske dijete čine namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što su pirinač, pšenica, ječam i zob. Krompir i drugo povrće sa visokim sadržajem skroba su takođe odličan izvor ugljenih hidrata i izvor kalcijuma a mogu da posluže i lisnato zeleno povrće i mlečni proizvodi,mada povrće i voće sadrže manje kalorija i manje masti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |