Dijeta za decu

Zdrava dijeta za gojaznu decu - nije lak zadatak, jer dečji organizam koji raste mora nužno dobiti sve korisne vitamine i minerale.
dijeta za decu
Dijeta za decu sa gojaznošću ne bi trebalo da narušavaju fizičko i psihičko stanje deteta.Dobra stvar je da koriste raznovrsnu ishranu sa niskokaloričnim proizvodima. Obroci treba da bude uravnoteženi i raznovrsni.

Gubitak težine za decu ne bi trebalo da bude prebrz - ne više od 400 - 500 grama mesečno.Da gojaznost ne bi dostigla alarmantne oblike, poželjno je da se uspostavi ispravna ishrana što pre.Doručak treba da sadrži 25-30% dnevnog obroka, drugi doručak (užina) - ručak 10-15% - 40-45%. Ishrana treba da bude praćena intenzivnim fizičkim vežbama.Da se ​​sagori oko 200 grama masti nedeljno, treba da aktivno kreću najmanje pola sata dnevno.

Dijeta za decu sa gojaznošću

Doručak
Mnoga deca ne vole doručak, a ipak doručak je veoma važan obrok u pogledu zdrave ishrane.Pokušajte nikada da ga ne propustite.Potrebno je samo da odaberete šta dete voli.Ponudite mu čašu čaja sa mlekom ili kakao, banane, žitarice sa mlekom, musli, ili palentu.

Ručak
Za ručak mora biti prisutno u malim količinama meso ili ribe i dosta povrća. Ručak mora da bude u ravnoteži sa proteinima i ugljenim hidratima,a nesme biti preopterećen sa hlebom, skrobom i mastima.Desert treba da bude jednostavan i lak.

Večera.
Trebalo bi da bude laka.Povrće, žitarice, sira i mlečnih jela.Poslednji obrok treba da se pojede najmanje 2-3 sata pre spavanja. Ako se dete neposredno pre spavanja žali da je gladno, možete mu dati čašu nemasnog mleka.

Osnovni cilj zdrave ishrane za decu sa gojaznošću je da se povuče mast iz tela i spreče nove naslage sala.

Preporučuju se:
- Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti
- Povrće, Supe
- Nisko-masne vrste mesa (govedina, teletina, zec, piletina,ćuretina)
- Riba (bakalar, oslić)
- Voće, bobice (sveže)
- Voćni kompot
- Biljno ulje (suncokret, kukuruz, masline, soja - za salate)
- Pšenica ili zob mekinje

Zašto je detinjstvo sa gojaznošću veoma opasno?
Glavni uzroci prekomerne težine kod dece su nedostatak fizičkog napora u pogrešna ishrana. Lekari upozoravaju da višk kilograma dovodi do povećanja morbiditeta kod dece, uključujući i upale pluća, a kasnije i kardiovaskularne bolesti.Višak kilograma je takođe moćan faktor u razvoju dijabetesa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |