Dukanova dijeta

Dukanova dijeta je u osnovi visoko proteinska dijeta sa veoma niskim sadržajem ugljenih hidrata.Dukanova dijeta se razlikuje od Atkinsove dijete zbog toga što ima nizak unos masti i u velikoj meri ograničava izbor hrane. Cilj ove dijete je da se izazove ketoza kako bi se za obezbedjenje telu neophodne energije sagorevale telesne masti, umesto ugljenih hidrata koji su osnovno gorivo za svaki ljudski organizam.
dukanova dijeta

Dukanova dijeta je plan ishrane za mršavljenje podeljen u 4 faze, sa ciljem povratka ishrani na bazi prirodnih namirnica.Dijeta za mršavljenje ponekad može da bude opasna ali dukanova dijeta je delotvorna i prirodna.Plan ishrane je veoma dobro struktuiran i podeljen na 4 faze.
Faza napada
Prva faza ili faza napada bi trebalo da traje 5 do 7 dana u zavisnosti koliko kilograma želite da izgubite.Iskustva su takva da se za prvih pet dana izgubi 3 do 5 kilograma.U ovoj fazi se konzumira isključivo visokoproteinska hrana to znači konzumiranje ribe bogate nezasićenim mastima (skuša,losos,tuna)pečeni ili kuvani morski plodovi,suvo,pečeno ili kuvano meso kao što je teletina i živinsko meso (osim patke),soja,kuvana jaja.Ova faza dosta podseća na Atkinsovu i mesnu dijetu.Možete da konzumirate nezasladjenu kafu ili čaj,alkohol i gazirana pića ne.Zbog početka ketoze može se pojaviti loš dah kao i suva usta pa je dobro da pijete više vode.Zbog nedostatka vitamina iz voća i povrća tokom ove faze neophodno je uzimati vitaminske tablete ili preparate u količini koja podmiruje dnevne potrebe.
Faza 2 dukanove dijete
U ovoj fazi se u ishranu integriše sirovo ili kuvano povrće.Vrste povrća pogodne za fazu 2 su one koje ne sadrže skrob, kao što su na primer zelena salata, spanać, celer, krastavac, paradajz.Povrće jesti sirovo, pareno u supi i kao varivo.Ova faza se sprovodi dok ne dostignete željenu težinu.Za osobe koje žele da izgube veći broj kilograma i ova faza im traje duže dozvoljeno je da u toku jedne nedelje pojedu 2 komada voća (osim banane),dva parčeta crnog hleba (po 40-50 gr).
Faza 3.
Treća faza počinje kad dostignete željenu težinu i cilj joj je kontrola težine u najkritičnijem periodu posle prve dve faze.
Proteinska ishrana je i dalje glavni deo vašeg jelovnika (meo,jaja,soja) ishrani dodajete sir i mleko.Uz povrće sa malo skroba možete pojesti i jednu voćku dnevno kao i po jednu krišku integralnog hleba za doručak i ručak.Ovu fazu treba sprovoditi isti broj dana kao i prve dve zajedno.

Četvrta faza.
Počinjete lagano da uvodite sve namirnice u ishranu ali ne naglo i odjednom.Jedan dan u nedelji (prema iskustvima bolje dva i to spojeno)treba da bude strogo proteinski kao u prvoj fazi,to će omogućiti trajno održanje željene težine.
Nema posebne mudrosti oko sastavljanja jelovnika s obzirom da nema merenja hrane,jedino što nije dozvoljeno to je prženje namirnica.Možete pripremati razna jela sa pečenim i kuvanim mesom a konzumirati samo meso.Kečap,senf i sve začine možete dodavati hrani.

Pjer Dukan kreator ove dijete je bio snažan zagovornik vežbanja i smatrao je da je vežbanje od suštinskog značaja za bolji uspeh dijete.Brza šetnja od 20 minuta se preporučuje za svaki dan a povećanje šetnje na 30 minuta u trećoj fazi.

Dukanova dijeta je veoma strog tip ishrane, visoko proteinske dijete mogu biti teške za ljude sa bolesnim bubrezima i opasne za dijabetičare.Za uspeh sa dukanovom dijetom moraćete se odreći mnogih omiljenih namirnica.
Međutim, ketogeničke dijete su veoma efikasne za topljenje masnih naslaga,milioni ljudi su imali veliki uspeh sa ketogeničkim dijetama.
Atkinsova dijeta Princes info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |