Jogurt

jogurt
Šta je jogurt?

Jogurt je proizvod dobijen od spontanog kiseljenja mleka.Ovaj proces se sprovodi deljenjem laktoze (mlečni šećer) u dve komponente, glukozu i galaktozu, kao i kasniju proizvodnju mlečne kiseline.Proces fermentacije započinje lakto-bakterija Lactobacillus bulgaricus E Streptococcus thermophilus.Mlečne fermentne bakterije su jednoćelijski organizmi i moraju biti prisutni najmanje u broju od 100 miliona za svaki gram jogurta i najmanje 10 miliona u trenutku potrošnje. Ovo pravilo nije strogo, ali lakto-bakterije,od trenutka proizvodnje jogurta, počinju da izumiru do svojeg potpunog nestanka.Jogurt čuva sve originalne masti iz mleka dok proteini prolaze kroz delimičnu hidrolizaciju a ovaj proces ih čini više i lakše svarljivim, drugim rečima,ovaj proces dovodi do podele složenih proteinskih lanaca.

U jogurtu, proteini surutke ostaju nepromenjeni čak i nakon fermentacije, prisustvo laktoze i mlečne kiseline koristi povećanju dostupnosti dva veoma važna elementa sadržana u mleku: kalcijuma i fosfora. Visoka kiselost jogurta pomaže održanje crevne flore tipične za ljudske creva. Pored toga jogurt,tokom fermentacije,biva obogaćen vitaminima, naročito onih koji pripadaju grupi "B".

Jogurt svojstva

Dobre osobine jogurta su sada poznate skoro svima,njgov poseban sastav čini ga saveznikom digestivnog sistema.Jogurt je bogat kalcijumom, i to u obliku "kalcijum laktata" što pomaže da ga creva lakše usvoje. Jogurt je posebno koristan u ishrani beba i stariji ljudi, kao i u slučaju problema s varenjem. Jogurt favorizuje sintezu vitamina iz grupe B, sintezu antibiotskih supstanci,deaktiviranje nekih kancerogenih supstanci,lek je za dizenterije izazvane bakterijama, obnavljanje crevne flore, lek za zatvor, kao i lek za bolest želuca i creva. Masti sadržane u jogurtu su veoma malih molekula, zbog toga su lako usvojive za organizam, štaviše njegovi proteini sadrže bitne aminokiseline sa protivupalnim svojstvima.

Mleko zauzima treće mesto (sa oko 16%) u klasifikaciji proizvoda koji mogu izazvati alergije, jogurt, zahvaljujući svojim karakteristikama, zauzima šesnaesto mesta (sa oko 1%). Mlečne lakto-bakterije sadržane u jogurtu s vremenom,izumiru i zato jogurt postepeno gubi svoju efikasnost. Iz ovog razloga najbolje je da se uvek kupi jogurt što je moguće svežiji.

Jogurt sastav

Hemijski sastav jogurta varira u zavisnosti od vrste mleka koja se koristi za njegovu proizvodnju te od eventualnog dodavanja aromatičnih supstanci,šećera ili voća. Pasterizacija proces, koji se koristi u proizvodnji industrijskih jogurta, sprečava prisustvo štetnih mikroba. Vitamini koji se uglavnom nalaze u jogurtu su, B1, B2, B6, B12, C, D, E ja; glavni minerali su kalcijum, fosfor, kalijum i natrijum.

Jogurt od delimično obranog kravljeg mleka sadrži 88.50% vode, 3,50% proteina, 1,80% masti, 5,00% šećera 49 kcal na 100 grama.Jogurt od kozjeg mleka sadrži 86,30% vode, 3,90% proteina, 4,30% masti, 4,70% šećera i 72 kcal na 100 grama. Na kraju, ovčji jogurt sadrži 82.70% vode, 5,30% proteina, 6,90% masti, 5,20% šećera i 103 kcal na 100 grama.
Jogurt dijeta
jogurt kalorije

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |