Dijeta 10 posto %

dijeta 10 posto %
Dijeta 10 % posto se zasniva na pretpostavci da nijedno mršavljenje kojim se u kratkom vremenskom periodu težina smanjuje za više od 10% nemože biti zdravo.S ovim se slažu mnogi nutricionisti i zdravstveni radnici.

Organizam naviknut na odredjenu telesnu težinu doživljava veliki stres dok se ne privikne na novu bez obzira na sve kasnije zdravstvene dobrobiti od mršavljenja.Organizam reaguje na ovaj stras ponovnim naglim povećanjem težine posle prestanka dijete poznatim kao jo-jo efekat.
Svaka dobra dijeta treba da dovede do smanjenja ali i održanja postignute težine. Dijeta 10% je pre svega za ljude koji imaju ozbiljan višak kilograma.
Ako imate 80 kg i želite da smanjite težinu na 60 kg najbolje je da to uradite u dve ili tri faze.
Posle smanjenja 10 % težine napravite pauzu od dvadeset dana tokom koje ćete nastojati da održite težinu i da prilagodite svoje telo novoj kilaži.
Ako uspete u ovome vaše smanjenje kilograma će biti trajno a vaš metabolizam će se promeniti ,jeste dugotrajno ali često povećavanje težine i često sprovodjenje i isprobavanje novih dijeta može biti jako naporno.

Dijeta 10 posto je koncept mršavljenja a kao plan ishrane možete koristiti atkinsovu,mesnu ili dukanovu dijetu.
Razlika je u tome što prekidate dijetu kad se vaša težina smanji za 10 % (bez obzira na broj dana sprovodjenja dijete) dopuštajući organizmu da se navikne na nju.
Kod Atkinsove dijete npr. prelazite na fazu 4 održanja telesne težine bez obzira na to u kojoj ste fazi trenutno bitno je da ste skinuli deset posto težine.
Za pomoć u održanju težine možete koristiti jabukovo sirće i svakodnevno konzumirati tri šolje zelenog čaja.Pijte 2 litra vode i sok od jednog sveže cedjenog limuna bez šećera.U fazi prilagodjavanja na novu težinu izbegavajte kasnu večeru najbolje je konzumirati samo čašu jogurta od 200ml bez hleba ili peciva.
Gore navedene dijete su provereno efikasne a trajno održanje težine zavisiće od uspeha u 20 dana perioda prilagodjavanja na novu težinu.
Ako je vaš cilj skidanje samo 10 posto (%) težine uspeh u trajnom održanju kilaže takodje zavisi od prvih 20 dana.

Neophodna je ozbiljnost i striktno sprovodjenje dijeta jer ako ne poštujete pravila mršavljenje za 10 posto težine se može otegnuti u nedogled što može štetiti vašem zdravlju (svaka dijeta je obično ograničena brojem dana sprovodjenja bez obzira na rezultate što kod 10 posto dijete to nije slučaj).

Na internetu se mogu naći planovi ishrane za dijetu 10 posto koji jako podsećaju na Un dijetu ali nisu naročito efikasni jer se un dijeta sprovodi 90 dana.
Atkinsova dijeta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |