Žučna dijeta

žučna dijeta
Ako imate problema sa žucnom kesom bilo da se radi o kamenju ,pesku ili zapaljenju neophodna vam je žucna dijeta.Osnov žucne dijete je ishrana sa malom kolicinom masnoca.U akutnoj fazi ishrana treba da se sastoji od ugljenih hidrata sa malo vlakana a kasnije posle smirivanja simptoma i bolova dodaju se i proteini.
Pri napadu bolova dijeta se ogranicava na zašecereni čaj, vocni sok i mleko s malim procentom masti (najviše do 1%), a najbolje je izbegavati svu cvrstu hranu.
Hrana koja se mora izbegavati:
#jaja
#svinjska mast, margarin i loj
#slanina, suvo meso, kobasice,salama,šunka,viršle,konzervirano meso, peceno i pohovano meso, svinjetina, govedina, divljac, džigerica,
, sardine
beli i crni luk, krastavci,
svi sirevi zreli i oštri po ukusu, masni ili sušeni, kackavalj,kajmak
peceni krompir ,pasulj, leca, rotkvice, kelj, kupus,
dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lešnik, paprika, feferoni, salata od pasulja i kupusa
zacini - biber, paprika, cimet,
sva alkoholna pica,posebno rakija i hladno pivo.
Hrana koja se može konzumirati posle prolaska akutne faze
Supe: nemasna supa od nemasnih mesa,supa od povrca sa zaprškom na maslacu, ili zejtinu – u supu možete dodati sve vrste testenina, pirinac i griz.
Meso: teletina, belo pilece meso i ribe.
Povrce: krompir – pire (pripremljeno u slanoj vodi ), šargarepa, paradajz, - sve kuvano i i zaprženo na biljnom ulju ili maslacu.
Testenine: beli hleb– (najbole prepecen), dvopek, kifle, biskvit, , palacinke, kuvane testenine(špageti,makaroni), koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca i sa malo maslaca. Pored ovoga dozvoljene su testenine s krompirima, ili brašno sa krompirom poznato kao krompirovo testo.
Slatkiši:med, marmelada, slatko, džem.
Ostalo:mlad kravlji sir, pirinac ,kacamak od kukuruznog brašna, zobene pahuljice.
Salate: paradajz bez dodatka kiselina.
Voce: sve vrste voca osim košticavog najbolje kuvano bez kore svi vocni sokovi.
Pica: caj, kakao, kafa (ne u velikim kolicinama), mleko sa malim procentom masti.
Savet narodne medicine:konzumirajte dosta cvekle.
Obilni obroci mogu da uzrokuju probleme zato jedite više puta male kolicine hrane,posle obroka lezite tridesetak minuta.
Nemojte konzumirati vrucu hranu ,cajeve i kafu!

Žucna kesa je rezervoar u koji se sakuplja žuc koju stvara jetra. Žuc, koja se sastoji od žucnih solii ,holesterola, bilirubina, fosfolipida i mucina ima ulogu da omoguci probavu masnoca u tankom crevu.
Najcešca oboljenja žuci su kamenci i upale.Cešci su kod gojaznih osoba starijeg doba i ženskog pola takodje je utvrdjena povezanost sa genetskim faktorom (ako je neko u vašoj porodici bolovao od ovih bolesti moguce je da ste vi to nasledili).Žucne napade najcešce izaziva masna hrana i hrana koja sadrži vecu kolicinu holesterola kao što je žumanac i džigerica.
Osoba koja poštuje žucnu dijetu može godinama živeti bez ikakvih problema ali ako dodje do ozbiljnih napada koji ne prestaju obavezno se treba javiti lekaru jer ovo oboljenje vam može ugroziti život (prskanje žucne kese,upala pankreasa).
Kad se utvrdi ovo oboljenje moguce rešenje može da bude samo žucna dijeta ali ako ona ne pomaže neophodna je operacija.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |