Paradajz kalorije-vitamini

Paradajz spada u vrstu hrane koja obezbeđuje značajne količine vitamina i minerala uz relativno malo kalorija.

paradajz kalorije
-Čeri paradajz ima oko 3-5 kalorija
-Mali paradajz sadrži oko 22-25 kalorija
-Srednje veliki paradajz sadrži oko 35 kalorija
-Veliki paradajz / šolja seckanog paradajza sadrži oko 50 kalorija.

Paradajz je odličan izvor vitamina C, kao i vitamina A i vitamina K.

Pored toga paradajz je vrlo dobar izvor kalijuma i prehrambenih vlakana kao i vitamina B1 (tiamin) i mangana.

Paradajz je takođe dobar izvor folata, magnezijuma i gvožđa, kao i vitamina E i vitamina B2, B3, B5.

Jedan od retkih izuzetaka u prirodi je što kuvani paradajz pruža više likopena od sirovog paradajza.Termički obrađeni paradajz sadrži više likopena od sirovog paradajza , jer ruši ćelijske zidove time oslobađajući i koncentrišući karotenoide.

Drugi dobar izvori likopena su lubenice i roze grejpfrut. Likopen se ne proizvodi u našem telu, tako da se može dobiti samo ako jedete namirnice bogate likopenom.

Likopen je snažan antioksidans sakuplja štetne slobodne radikale, koji su izazivači raka, bolesti srca,muskularne degeneracije i drugih ozbiljnih bolesti.

Likopen se čuva u pankreasu, bubrezima, debelom crevu, jetri, plućima, prostati, nadbubrežnoj žlezdi, koži i testisima. Takođe je koncentrisan u ćelijama srca i može da pomogne u prevenciji srčanih napada.

Jedna od glavnih zdravstvenih pogodnosti paradajza je da smanjuje rizik od raka grlića materice, raka debelog creva, raka želuca, raka jednjaka kao i usta i pankreasa,što su potvrdile brojne naučne studije.

Više od 80 naučnih studija i istraživanja pokazuju vezu između likopena i prevencije raka prostate.

U jednoj studiji od strane Harvarda u kojoj je praćeno skoro 48.000 ljudi, koji su jeli više od dva obroka paradajz sosa u nedelju dana imali su do 36% manje šanse da dobiju rak prostate,u odnosu na muškarce koji su jeli manje od jedne porcije u toku mesec dana.

Drugo proučavanje na Harvardu koje je uključilo više od 28.000 žena, pokazalo je da one sa najvišim nivoima likopena imaju upola manje šanse da razviju bolesti srca tokom pet godina nego žene sa najnižim nivoima likopena.

Dijeta sa paradajzom
Kalorije u pojedinim namirnicama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |