Atkinsova dijeta jelovnik-faze

atkinsova dijeta jelovnik faze
Atkinsova dijeta je podeljena u tri faze:
-Uvodna faza.
-Faza gubitka težine.
-Faza održavanja telesne težine.


-Uvodna faza traje 14 dana

Unos ugljenih hidrata je ograničen na najviše 20 grama dnevno.Nije dozvoljeno voće, hleb,peciva, žitarice, povrce bogato skrobom, mlecni proizvodi (izuzev sira,kajmaka i maslaca).Za doručak možete pojesti omlet od dva jaja sa šunkom ili slaninom, za ručak odrezak s roštilja, a za večeru ribu.Ova faza traje 14 dana i cilj joj je promena metabolizma.

Atkinsova dijeta faza gubitka težine

Tokom ove faze telesna težina počinje da opada zbog trošenja masnih naslaga.Unos uglčjenih hidrata je ogramničen na 15 do 40 grama.Konzumira se meso,riba jaja i povrće koje nije bogato ugljenim hidratima.
Sa ograničenjem unošenja ugljenih hidrata, naslage sala počinju da se tope.Za prvih 6 dana gubite do 5 kg, svakog narednog dana bićete lakši za oko 1 kg. Za četiri nedelje možete izgubiti do 20 kg.

Faza održavanja telesne težine

Ugljeni hidrati se postepeno uvode u ishranu, ali limitirani su na maksimalno 60 grama dnevno.

Atkinsova dijeta jelovnik

Piletina, junetina, teletina, svinjetina, jagnjetina, guska, patka, ćuretina,iznutrice,meso divljači.Pripremati možete na sve načine,takodje možete jesti sušeno meso, kobasice ,sve vrste mesnih narezaka,jaja.
Morska riba, slatkovodna ribe, konzervirana riba...
Zelena salata , paprika, paradajz, krastavac,cvekla,salata od plodova mora, salata od luka. Svim salatama možete dodati maslinovo ulje,sirće,so, biber...
Karfiol, praziluk, luk, articoke,plavi patlidžan, šargarepa, peršun, celer, rotkvice, pečurke.
Mleko i mlečne proizvode možete koristiti ali u veoma malim količinama da količina ugljenih hidrata ne bi prešla ograničeni dnevni unos.
Tokom dijete najbolje je piti samo običnu vodu i to u većim količinama,kafa i čaj su dozvoljeni ali bez šećera! (možete dodati zasladjivače).
Od gore navedenih namirnica možete napraviti dosta ukusnih jela možete koristiti i omiljene recepte uz izbacivanje namirnica koje sadrže ugljene hidrate,pirinač,krompir i sl.
Konzumiranje hleba nije dozvoljeno.

Ako tokom dijete unesete veću količinu ugljenih hidrata proces topljenja masti će se prekinuti a vaš dotadašnji trud i odricanja će biti uzaludni.Ako već počinjete bilo koju dijetu budite uporni i dosledni u njenom sprovodjenju pa razultati neće izostati.
Atkinsova dijeta se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s povišenim krvnim pritiskom ako ste starija osoba tok vaše dijete bi trebao da prati lekar.

Više o načinu funkcionisanja Atkinsonove dijete pročitajte ovde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dijeta partneri

 
Design by Free WordPress Themes |